Dobór wag i kas w zależności od powierzchni sklepu
Artykuł: Dobór wag i kas w zależności od powierzchni sklepu
Wśród właścicieli mniejszych sklepów do 100 mkw. powierzchni popularne jest zamawianie dwóch wag, współpracujących z kasą fiskalną z opcją obsługi przez dwoje sprzedawców jednocześnie.
Ilość i rodzaj wag w sklepie jest uzależniona od ilości i rodzaju stoisk - oddzielnych wag wymagają stoiska z mięsem i wędlinami, nabiałem, dodatkowych - stoiska warzywno - owocowe, czy cukiernicze.
Przy stoiskach samoobsługowych bardziej funkcjonalne będą wagi etykietujące. Producenci badają oczekiwania rynku i wymyślają coraz to nowsze rozwiązania, ale właściciele sklepów tak naprawdę rzadko je wykorzystują, bo wagi potrzebne są im do ważenia towaru, a nie do skomplikowanych operacji informatycznych.
Większość funkcji wag nie jest wykorzystywana, np. funkcja raport, gdyż raporty częściej sporządza się na podstawie danych z kas fiskalnych. Niektóre funkcje wag są są jednak bardzo przydatne, np. opcjonalne wyposażenie wag w złącze RS do komunikacji wagi z kasą fiskalną i systemem komputerowym. Kolejną popularną funkcją jest klawisz PLU, który umożliwia wprowadzenie stałych cen oraz funkcja przeliczania kilogramów na sztuki.
- Dodatkowe funkcje usprawniają organizację pracy w sklepie i umożliwiają stałą kontrolę stanów magazynowych - mówi Ryszard Rudnik, dyrektor ds. zaopatrzenia i logistyki ABM. Przykładem perspektywicznego myślenia jest wprowadzenie klawisza Euro, który będzie przydatny w okresie przejściowym po wprowadzeniu euro, jako środka płatniczego w Polsce. Pozwoli on na szybkie przeliczanie kursów walut. - Wyposażamy sklepy o zróżnicowanej powierzchni - mówi Ryszard Rudnik.. Bardzo dobrze sprzedają się wagi typu Angel dostępne w cenach od 899 zł netto Wagi, przy właściwym, zgodnym z instrukcją obsługi użytkowaniu oraz serwisowaniu, pracują nieprzerwanie nawet do 10 lat.
« Powrót